Tips inför påsken

Påsken och alla dess läckerheter närmar sig, vilket brukar vara rätt påfrestande för en dietande individ. Ett bord fyllt med god mat, och påskharens berg av godis. Ingen jättekul dag att äta kvarg på med andra ord. Därför tänkte jag nu ge er lite tips så här inför påsken, så att ett och annat chokladägg kan slinka ner utan att vågen skjuter i höjden.
 
1. Träna stryketräning på både påskafton och påskdagen
 
Att styrketräna under dessa dagar är det är det allra smartaste du kan göra, då detta gör att en del av godiset kommer omvandlas till muskler - och det känns inte helt dumt, eller hur? Så, varför träna just dessa dagar då? Jo, det har nämligen med hormonet insulin att göra. Insulin är ett s.k. anabolt hormon, vilket betyder att det är ett uppbyggande hormon. Detta innebär att insulinet hjälper till att bygga upp kroppen, och beroende på vid vilket tillfälle insulinet höjs kommer kroppen att antingen bygga muskler eller lagra ("bygga") fett. Insulinet höjs främst genom att man äter snabba kolhydrater (såsom godis och läsk), men även av långsamma och till viss del av protein. Genom att styrketräna innan förtäringen av snabba kolhydrater i form av påskfirande, kommer du alltså att kunna utnyttja de förhöjda insulinnivåerna till att öka muskelvolymen istället för att främst lagra fett (beroende på mängd såklart, i stora mängder är det oundvikligt att sockret sätter sig som fett). Efter styrketräning är kroppen även uttömd på energi (de s.k. glykogennivåerna är låga), och musklerna kommer därmed vilja suga åt sig av den energin som tillförs. Energin går således främst till musklerna och mindre till att lagra fett.
 
Texten ovan förklarade varför man ska träna på påskafton, men hur är det då med påskdagen? Jo det beror på den enkla anledningen att kroppen nu är fylld med energi, och vad passar bättre då än ett gympass? Oddsen är stora att du kommer orka mer än någonsin förr, och detta är en klar fördel för att bygga muskler. Och eftersom muskler bränner mer kalorier än fett är en muskulös kroppshydda önskvärd om man både vill ha en sund och stark kropp, samtidigt som man slipper dieta resten av livet. 
 
Ett extra litet tips kan vara att träna stora muskelgrupper dessa dagar, t.ex. underkropp ena dagen och överkropp andra. Detta då glykogenuttömningen är lokal (gäller endast för den tränade muskeln) och vi vill tömma ut så mycket glykogen som möjligt så hela kroppen kan tillgodogöra sig påskmaten. 
 
2. Ät ägg och skinka
 
Både ägg och skinka är givet på påskbordet, och båda dessa livsmedel är helt suveräna ur hälsoaspekt. Skinka är i princip rent protein med lågt kaloriinnehåll och ger hög mättnadskänsla. Ägg består främst utav protein och fett, och innehåller i stort sett alla näringsämnen vi behöver (förutom bl.a. Vitamin C som vi får i oss genom frukt och grönsaker). Ägg ger också en bra mättnadskänsla sett till kaloriinnehållet, och kan således med fördel få en lite större plats på tallriken. 
 
 
3. Utnyttja ledigheten
 
Under påsken får man långledigt - perfekta förutsättningar för att hinna både långa härliga promenader och träning. Gör aktiviteter som du tycker är kul - spela badminton, ta en simtur eller vilken aktivitet som helst där du får röra lite på dig. Kom ihåg att det ska vara njutfullt och kul - en hälsosam livstil handlar om balans på alla plan!
 
 
Om ni är intresserade av mer information kring insulin och dess effekt på kroppen kan jag rekommendera denna bloggen som jag hittade när jag googlade runt lite. Denna tjej verkar ha koll på läget och skriver på ett lättförståligt sätt om hur insulin både kan vara ens bästa vän och ens värsta fiende beroende på ens mål. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

ankanochmamma.blogg.se

En kost- och träningsblogg tillägnad mor och gudmor!

RSS 2.0