Underbar morotskaka

Även om man bryr sig om sin hälsa och vill nå sin toppfysik är det ok att unna något sig något gott ibland. Skillnaden blir med vad man väljer att unna sig. Marcus bjöd mig på middag på Koh Phangan igår, och då vi tränat ett ordentligt benpass innan var det helt ok att äta mer ris och mer mat generellt. Maten efter träningen är dagens viktigaste mål, inte frukost! Jag hade även förberett en morotskaka som dessert, så efter den lilla promenaden hem från restaurangen var vi båda förväntansfulla på att smaka denna lilla gokaka. Och om kakan levde upp till förväntningarna! Supergod var den. Morotskakan är i princip LCHF, så passar bra om den äts senare på kvällen då vi inte vill höja insulinnivåerna (genom att äta kolhydrater). 
 
Receptet är i princip totalsaxat från en grym tjej när det gäller hälsosamma recept. Linda "Energetica" Larsson heter hon, och hennes blogg hittar ni här!
 

Ingredienser:

Botten

  • 250 gram finrivna morötter
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofiber
  • 3 ägg
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 tsk ekologiskt vaniljpulver (ej sötat)
  • 1,5 dl sötin
  • 0,5 dl stevia
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 dl kvarg
  • ½ dl vatten

Glasyr

  • 200 g färskost (Philadelphia 5 %)
  • Sötning efter behag
  • Skalet från 1 citron/lime
  • Saften av 1/2 citron/lime

Utförande:

Sätt ugnen på 170 grader

Vispa ägg och sukrin fluffigt i en enskild skål. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och häll sedan i dem i äggblandningen. Tillsätt det finrivna morötterna och blanda noggrant. Blanda ut kvargen med vatten i en separat skål och tillsätt slutligen kvargblandningen i degen. Rör om noggrant tills samtliga ingredienser blandat sig och en kletig massa bildats.


Smörj in en form med avtagbara kanter i kokosolja och tryck ut degen jämt. (Att degen är kletig men formbar och inte rinnande är helt i sin ordning). Jag använde en form som var 26 cm i diameter, om större eller mindre används så kan gräddningstiden behöva korrigeras en aning beroende på kakans tjocklek.


Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda cirka 40 minuter. Ta sedan ut den och låt svalna helt innan glasyren läggs på.


Tillred glasyren genom att vispa samman färskosten med sötningsmedel och citron. Låt stå kallt under tiden kakan svalnar. Bred sedan på glasyren över den avsvalnade kakan, strö över lite kanel och avnjut den underbara frestelsen.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

ankanochmamma.blogg.se

En kost- och träningsblogg tillägnad mor och gudmor!

RSS 2.0